"Çaresizseniz Çare Sizsiniz" B.Necatigil, Ümmiye Koçak
Bugün, bir kadının ve/veya bir insanın neler yapabileceğine örnek olması açısından, belki onun kadar olmasa da kendi hayatında bir parça nefes alacak alan yaratmak isteyenlere ithafen bir isimden Ümmiye Koçak'tan bahsedeceğim.
Elvinderin düzenlediği, İçişleri Bakanlığının desteklediği "Kadın Liderler Akademisi"ne deneyimlerimi aktarmak üzere davet aldığımda, diğer konuşmacılar içerisinde Sn. Okay Temiz'le birlikte Ümmiye Koçak dikkatimi çekmiş "ne güzel bir ikili olurlar" diye düşünmüştüm.
Üzerinde şalvarı, başında yemenisi, savaşcı ruhu, anaç ve sevecen halleri ile tam bir Anadolu kadınıydı.
İlkokul mezunu,
New York Avrasya Film Festivali’nde ‘Sinemada En İyi Avrasyalı Kadın Sanatçı’ ödülünü alan ‘Yün Bebek’ filminin yazarı, yönetmeni ve Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu'nun kurucusu Ümmiye Koçak.
1957 yılında Adana’da Çelemli Köyü'nde 10 çocuklu bir ailenin altıncı çocuğu olarak doğmuş, okumayı çok istemesine rağmen ilkokuldan sonra okula gönderilmemiş.
İlk okuduğu kitap Öğretmeninden yalvar yakar aldığı Maksim Gorki'nin “Ana” kitabı. Gizli gizli samanlıklarda okumuş.
İlk hikayesini 13 yaşında yazmış.
Evlendikten sonra Mersin’in Arslanköy'üne gitmiş, köy kadınlarının yaşadıkları sorunları tüm dünyaya göstermek için, 2001 yılında “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu”nu kurmuş. Önce Köyün erkekleri bizim kadınları kötü etkiliyor diye istememişler ama o direnmiş, kadınları yanına almış ve tiyatroyu kurmayı başarmış.
Sahneye ilk koyduğu oyun Remzi Özçelik'in “Taş Bademler” adlı oyunu olmuş.
Grup, daha sonra kendi hikayelerinden oluşan bir oyun derleyerek “Kadının Feryadı” adlı oyunu sahneye taşımış.
"Hasret Çiçekler” adlı oyunuyla 2006 yılında Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nde sahne almış.
17 tiyatro oyunu yazmış, Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu ile yaklaşık 30 bin kez sahneye çıkmış ve oyunlarını Türkiye’nin dört bir yanında 70 bine yakın kişi izlemiş.
TRT 1'de hafta içi her gün yayınlanan “Ana Ocağı” programında yarışmacılara eğitmen anne olarak görev yapmış.
Koçak, daha sonra tarlalarda çalışarak kazandığı paraları biriktirerek kadına karşı şiddet sorununu anlatan “Yün Bebek” filmini yazarak yönetmiş. 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde galası yapılan filmle New York Avrasya Film Festivali’nde “Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü almış.
2017 yılında ise Ümmiye Koçak, Real Madridli dünya yıldızı futbolcu Cristiano Ronaldo’nun oynadığı Türk Telekom’un reklam filminin yönetmeni olmayı başarmış.
Yaşam tarzını değiştirmemiş.
"Bana kıyafetini değiştir şalvarını çıkar diyorlar, diksiyon dersi al diyorlar. Küçümseyenler de oluyor. Hemen dış görünüşümüzü, kıyafetlerimiz değiştirmemizi istiyorlar bizden, değiştirmeyecem" diyecek kadar cesur...
Bahanelerin ardına saklanmamış, imkan yok dememiş çalışmış, ayaklarının üzerinde durmuş kazanmış...
Hala sıkma ve şalgam alacağım var bu harika kadından...
Yolun açık olsun Ümmiye Koçak...