MARKA ŞEHİRLER
Marka şehir olmanın Önemi
Dünya hızla değişiyor, küreselleşiyor bunun yanında da kentleşiyor. Kentlilik kavramı ön plana çıkıyor. Kentlerde yaşamak daha zor daha stresli olsa da insanlar yaşam kalitesini arttırmak, daha iyi bir eğitim almak, daha iyi şartlarda çalışmak, sosyal aktivitelere katılmak, her şeye ulaşabilmek için kentlerde yaşamayı tercih ediyor. Bugün dünya nüfusunun yarısından fazlası kentlerde yaşıyor ve bu oran her geçen gün artıyor. Kent nüfusunun artması ile birlikte hem ülke içerisinde hem ülke dışında kentler arası rekabette aynı oranda artıyor. Rekabet edebilmenin, ekonomik büyüme ve kalkınmanın yolu da markalaşmadan, marka şehir olmaktan geçiyor. Bu nedenle de daha çok dile getirilmeye başlandı.
Marka Şehir Olmak
Bazı şehirler vardır, gitmesek de görmesek de biliriz, tanırız. Bizi büyüler, çeker. Sohbetlerimize konu olur hayallerimizi süsler… Mesela aşkı Paris’te, modayı Milano’da, eğlenceyi Rio’da lüksü Dubai’de, dinimizi Mekke’de yaşamayı, Washingonda gücü, New York’da enerjiyi hissetmek isteriz. Ülkemizde çalışmak için İstanbul’u, yaşamak için İzmir’i tercih eder, hayaller kurarız. Bizi büyüleyen çeken bu şehirlerin kendilerine has dokusu, kokusu, imajı, kimliği kişiliği ruhu vardır. Markadır…
Marka Şehir olmak avantajlı şehir olmak demektir… Marka değer katmaktır. Marka şehir olmak; Şehrin ve o şehrin sahip olduğu imkanları, tüm kaynakları, fiziksel ve duygusal yönden diğer şehirlerden ayıran özellikleri ile yansıtarak, artı değere dönüştürmek, değer yaratmaktır.
Oluşturulan güçlü ve olumlu şehir imajı ile;
- İnsanların yaşamlarını devam ettirmek,
- Çalışmak,
- Yatırım yapmak,
- Eğitim almak ve
- Ziyaret etmek isteyecekler için cazip yaşam merkezlerine dönüştürmektir.
Şehrin kalkınmasını sağlamak, şehirde yaşayanlara, yaşamak isteyenlere iyi hayatlar sunmak, mutluluklarını arttırmaktır.
Şehirlerin marka olması sürdürülebilir büyüme ve sürdürülebilir kalkınma sağlamaktadır. Marka yaratmaya yönelik yapılan çalışmalar şehrin ve şehirde yaşayan tüm insanların, şehrin hatta ülkenin geleceğine yapılan büyük bir yatırımdır.
Bugün dünyada marka olmuş şehirler insanları çeşitli amaçlarla kendilerine çekmekte ve bu sayede sürdürülebilir bir kalkınma sağlayabilmektedirler. Bu şehirler, yaşayanlarına gerek sosyal gerekse ekonomik anlamda yüksek standartlar sunabilmektedir.
Marka Şehir oluşturmak ürün markalaşması ile benzer süreçleri içerir... Şehir markası oluşturma süreci, ürünlerin ve hizmetlerin markalaştırılması ile benzer olsa da, karşılaştırıldığı zaman çok daha zor, daha karmaşık ve uzun bir süreçtir.
Bir şehrin markalaşması,
- Doğal Kaynakları
- Doğası
- Turizm potansiyeli
- Altyapısı
- Kurum ve kuruluşları
- Şehirde yaşayan insanların özellikleri,
- Bakış açıları gibi somut ve soyut özellikleri içinde bulunduran, farkındalık yaratma, şehri cazip hale getirme ve olumlu algı oluşturma sürecidir.
- Bir şehrin sahip olduğu kültürel, tarihsel, doğal ve toplumsal özellikleriyle bütünleştirerek ve diğer şehirlerden ayırt etmek amacıyla kendine özgü bir işaretle, sloganla destekleyerek yaşama geçirdiği; Gelişim, kalkınma, tanıtım ve imaj projesidir.
İyi bir planlama ve pazarlama uzmanlığı gerektirir.
Şehirde yaşayan herkesin bu sürece dahil olması, fikir ve gönül birliği yapması, ortak akıl ile hareket edilmesiyle uygulanabilecek ve başarı sağlanacak uzun soluklu bir projedir.
Bir Şehrin Markalaşması Şehirde yaşayan tüm kesinlerin sürece dahil olması ile başarıya ulaşır…
Markaların bir misyonu ve vizyonuvardır. Şehirlerinde insanlara sunacağı bir misyonu ve vizyonu olmalıdır. Misyonları ile insanlara ne sunduğu ne sunacağını anlatırken, Vizyon, geleceği tanımlamaktır. Hedeftir. Şehrin tüm paydaşlarını verimli olabilecek geleceğe- hedefe odaklamaktır.
Konumlandırma; şehrin hedef kitlesinde yer alan kişilerin zihninde şehre ait özel bir yerin tespit edilmesi ve planlı pazarlama iletişimi ile ilgili yere/pozisyona şehri yerleştirmektir. (Ticaret şehri, Sağlık Şehri, Turizm Şehri vb)
Şehir Kimliği; şehrin yansıtılmak istenen yüzüdür. Şehrin nasıl algılanması isteniyorsa çalışmalar ona göre yapılmalıdır. (Coğrafi Özellikler , İklimsel Özellikler, Anıt Yapılar, Sosyo Kültürel Özellikler, Meydanlar vb)
Şehir İmajı; Şehrin vaadini ve karakterini oluşturur. Tek bir mesaj ile tanımlanarak diğer şehirler ile arasında farkındalık yaratacak duygulara hitap edecek şekilde oluşturulmalıdır.
Slogan Oluşturma; Slogan şehrin belirlenen konumuna, kimliğine, imajına uygun olarak belirlenir. Kısa öz ve net olmalıdır.
Logo; Logo şehrin markanın gözle görünen görsel kısmıdır. Şehrin kimliği kişiliği imzasıdır. Özgün, akılda kalıcı, uygulaması kolay, her zemine ve kullanım alanına uygun sade ve şık olarak tanımlanmalıdır.
En önemli nokta, tüm bu çalışmaların şehrin tüm paydaşları tarafından kabul ve destek görmesidir. Milyonların yaşadığı bir şehrin kaderini veya milyonların kaderini belirlerken, tavandan tabana yayılan, gönül ve fikir birliği yapılmalıdır.
Bu konuda ülkemizde yapılan çalışmalar…
Bir şehrin markasını oluştururken, potansiyelini, mirasını, tarihini ve doğal güzelliklerini göz önüne alırız. Sonra bunu farklı insanlar için anlam ifade edecek şekilde yansıtırız.
Her şehrin bir karakteri, ülkede veya dünyada en iyi olan bir özelliği, en büyük olan bir şeyi vardır. Ancak bizim şehirlerimizde bizim ülkemizde gerçekten diğer ülkelerin çok azında bulunan veya bulunmayan bir özelliği var. Bu da ülkemizin mirası ve bu mirastan doğan potansiyeli. Her tarafımız ayrı bir güzellik, her tarafımız ayrı bir kaynak, ayrı bir tarih ayrı bir hikaye. Büyük bir güç. Sahip olduğumuz bu güce değer katarak sunmamız gücümüze güç katacaktır.
Türkiye yapılan çalışmalar var. Ancak tam anlamıyla başarılı olabilmiş değil. Pek çok nedeni var ama en büyük nedeni bir yere kadar gelip takılması. Süreçlerin tamamlanamaması, sürdürülebilirliğinin olmaması.
Ayrıca sürece, şehirde yaşayan tüm paydaşların dahil edilmemesi, inandırılmaması, öneminin yeterince anlatılamaması ve destek alınamaması…
Örneğin, süreç şehir otoriteleri tarafından başlatılıyor, kurumsal bir kuruluşa veriyor, standart süreç yürütülüyor, çıktılar alınıyor. Bu süreç marka şehirleri olan ülkelerde uygun olabilir ama bizim kendimize özgü dinamiklerimiz, kültürümüz var. Öncelikle inanmamız, neyi niçin yaptığımız bilmemiz gerek. Valilik, belediye, siyasi partiler, ticaret odaları, sanayiciler, yerel medya, şehirde söz sahibi olanlar, ileri gelenler, sanatçılar, üniversiteler, gençler, çocuklar, yaşlılar, kadınlar, engelli vatandaşlar, yani şehrin tüm paydaşları sürece dahil edilmeli, süreç öncesi ve sonrası projenin amacına yönelik kapsamlı bir iletişim kampanyası düzenlenmelidir.
Şehrin insanına dokunmalı, tarihine geçmişine geleceğine ışık tutmalıdır.
Şehrin tüm paydaşlarından destek alınmalıdır. Görsel kimliklerin kabul edilmesi ve kullanılması sağlanmalıdır. Şehir, bölge, yurt içi ve yurt dışı iletişim kampanyalı kesintisiz devam etmelidir.
Marka Şehirler Yaratmak Dileğimle,