Sahada Kuşaklar Arası İletişim ve Y Kuşağı
Y kuşağı X ve Z kuşakları arasında kalmış bir kuşak. Her iki kuşağın da özelliklerini taşır, dezavantaj gibi görünse de avantaja çevrilebilir, arabulucu rolü üstlendirilebilir.
Baby Boomer üst düzey yönetici,X/Y kuşağı yönetici, Y hat lideri, supervisor, posta başı vb, Y/Z mavi yaka, mühendis, idari çalışan vb. oldukça karmaşık bir tablo gibi görünse de kuşaklar arası farklar aslında büyük avantaj.
Tecrübe,bilgi,birikim ile enerji ve potansiyel bir arada harika.
Y kuşağı özgüvenlidir, esnektir, değişime açıktır. X gibi eğitime önem verir ancak para kazanma odaklı değildir. İş özel hayat dengesini kurmak ister.Sorgulayıcıdır. Açıklama bekler. İnanmak, güvenmek, saygı duymak önemlidir. Adildir.
Y kuşağını yönetirken
Bir iş verdiğinizde açıklamanız gerekir.
- “Bu iş neden ve nasıl yapılmalı? Bu işin ona ve şirkete katkısı ne? Nasıl bir fayda sağlıyor, anlatmak net bilgiler vermek gerekir.Sorduğu sorular,sorgulamak,saygısızlık etmek,otoriteye başkaldırmak amacı taşımaz,sadece bilmek anlamak ister.Yaptıkları işe bir anlam yüklemek,inandırmak performanslarını arttırır.
- Bir iş verildiğinde yada bir şey istediklerinde 'hayır' demek zorunda kalınan durumlarda sık sık 'neden, niçin' sorularını yöneltir. 'Ben öyle istiyorum, yönetimin kararı' vb gibi cevaplar aldıkları takdirde motivasyonları düşer.Anlatmak, açıklamak ve şeffaf olmak gerekir.
- Özgüvenlidir, her işi yapabileceklerine inanırlar, ‘yaparız, hallederiz, o iş bende'derler.Bir görev verildiğinde o iş için hazır olup olmaklarını kontrol etmek ve varsa gelişimlerini tamamlamak için fırsatlar sunulması onları motive eder.
- Takdir edilmek,değerleri hissedilmek oldukça önemlidir.Yaptıkları işin küçümsenmesi,iş yada kişilik üzerinden değersiz hissettirilmesi motivasyonları düşünür.Aidiyet duygularını azaltır.
- Dikkate alınmak,önemsenmek,dinlenmek isterler.Fikirlerinin sorulması,karar alma süreçlerine dahil edilmesi motivasyonlarını arttırır.
- Y kuşağı adalete ve adil olmaya çok önem verir. Dürüst,şeffaf ve açık olup,saygılarını kazanmayı başardıktan sonra onlar da gönül bağı kurar ve bağlılıkları artar.
- Başarmayı sever. Eğer tam olarak inanırlarsa iş yapmak için hevesli ve istekli olurlar. Fırsat tanınır, tecrübe kazandırılırlarsa performansları artar.
- Kariyer yapmak ister ama bütün hayatını kariyer üzerine kurmazlar.İş-özel yaşam dengesini korumak,ailelerine zaman ayırmak isterler.
- Esneklik tanımak önemlidir. Mesai,ekstra durumlar vb. için önceden bilgi verip plan yapmaları sağlanırsa, mesaiye yapmaktan kaçınmazlar.
- Y kuşağı için etik değerler, misyon, vizyon, hedefler önemlidir. Bunları net ve açık bir şekilde anlatmak, yaptıklara işe bir anlam yüklemek, kendi kültür ve amaçlarıyla örtüştürmek en kritik noktalardandır.